Pediatrik ergoterapistler terapi sürecini nasıl planlar ve yönetirler?
Pediatrik ergoterapistler terapi sürecini genellikle dört aşamada yönetirler.
Değerlendirme: İlk görüşmede çocuk, aile, eğitici ve bakım verenden mümkün olduğunca ayrıntılı öykü alınır. Varsa ergoterapi gereksinimi oluşturan sorunlar listelenir. Ergoterapistler danışanlarını başlangıçta ve takipte klinik gözlem, objektif ve standart testler ile değerlendirirler.
Planlama: Öykü ve değerlendirme sonuçlarına göre müdahale programı oluşturulur. Müdahale programının içeriği, seans sayısı ve sıklığı çocuğa özel belirlenir.
Müdahale: Pediatrik ergoterapistler özel düzenlenmiş ortamlarda çocuğun yaş ve gelişim düzeyine uygun oyun, aktivite ve materyallerle çocuğa özel hazırlanmış müdahale programını uygularlar. Çocukların zayıf yönlerini güçlü yönleri ile birleştirerek çocuğun eğlendiği, mutlu olduğu ve zevk aldığı aktiviteleri terapötik amaçlarla kullanarak seanslarını gerçekleştirirler. Seansları esnasında çocuğun liderliğini takip ederek oyun yoluyla iletişim kurarlar. Ergoterapistler ayrıca çocuğun oyun, günlük yaşam aktiviteleri ve sosyal yaşam alanlarını gelişimi ve terapi başarısını artıracak şekilde düzenlerler. Bunlara ilave olarak ebeveyn ve bakım verenlere yönelik çocuğun sorunları ve terapi süreci ile ilgili bilgi ve farkındalıklarını artırıcı çalışmalar yürütürler.
Yeniden değerlendirme: Ergoterapistler çocuğu terapi süresince belirli aralıklarla yeniden değerlendirir ve müdahale planını gözden geçirirler. Klinik Gözlem ve standart test sonuçlarına göre terapi planında değişiklik ve düzenleme yaparlar.