Beslenme hem bir beceri hem öğrenme hem de davranıştır. Bu nedenle duyu bütünleme süreciyle doğrudan ilişkilidir. Duyu bütünleme yönünden beslenme problemlerinin 3 nedeni bulunmaktadır. Bunlardan birincisi duyusal problemler ikincisi oral motor becerilerde problemler üçüncüsü ise davranışsal problemlerdir
Duyusal problemlerden kaynaklı beslenme aktivitesinde zorluk yaşayan çocuklar, belli dokudaki yiyecekleri tolere edebilirken renk, koku, kıvam gibi duyusal uyaran açısından yoğun gelen yiyecekleri yemeyi reddederler. Oral motor becerilerde sınırlılık yaşayan çocuklar, ağız ve dil farkındalığı zayıf olduğu için besini ağız içerisinde döndürmekte, çiğnemekte problem yaşarlar. Davranışsal problemler ise deneyimlemeye kapalı olan çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur.
Duyu bütünleme sorunu olan çocuklar, ek ve katı gıdaya geçişte zorluk yaşarlar. Bu çocuklar yeni besin önlerine konulduğunda ağlama, öfke, reddetme gibi davranışlar sergilerler, bu duruma karşılık, ebeveynlerde bu problemle mücadele etmek için çocuğun kabul ettiği yiyecekleri önüne sunarlar ve davranış probleminin pekişmesine sebep olurlar böylece çocuklar da seçici yemek yeme davranışı gözlenir.
Ergoterapinin beslenme probleminde ki rolü; yukarda bahsedilen durumları standardize testler ile değerlendirip temel problemin tespit edilmesini sağlar. Beslenme aktivitesindeki problemin giderilmesi için müdahale planını oluşturur ve uygun stratejileri uygular. Bununla birlikte beslenme sürecinde ebeveynlerin karşılaşabileceği sorunlar üzerinden nasıl davranılması gerektiği konusunda aileye rehberlik eder.